niedziela, 22 marca 2020

Zdrowa Nutella bez cukru - szybki przepis!


Jestem ogromną fanką Nutelli. Kocham jeść kanapki z tym smarowidłem, ciasta i ciasteczka z jego dodatkiem, lody o tym smaku czy też wyżerać ten krem łyżeczką prosto ze słoika. Wiem jednak, że wiele osób odmawia sobie tego kremu, bo jest raczej niezdrowy - ma dużo cukru i oleju palmowego, a niewiele orzechów i kakao. Dla mnie to nie problem, nie jem go codziennie i wiem, że od czasu do czasu mi nie zaszkodzi.
Jeśli jednak wciąż obawiacie się sięgać po to smarowidło ze względu na zasmucający skład, to mam dla Was idealny przepis - domowa, zdrowa Nutella, bez żadnych słodzików ani bez cukru, z naturalnych i łatwo dostępnych składników. Smakuje naprawdę jak ta prawdziwa! Owszem, ciut się różni - jest mniej tłusta i mniej słodka, za to dzięki prażonym orzechom i kakao bardzo mocno przypomina smak Nutelli. 





Jedynym minusem jest to, że nie można jej przechowywać aż tak długo, jak zwykłą Nutellę - trzeba ją szybciej zjeść. Ale jest taka pyszna, że nie będzie to żaden problem :)

Na Nutellę potrzebujemy:
-150g daktyli
-80g orzechów laskowych
-2 łyżki oleju
-3 łyżki kakao
-odrobina mleka
Tak, to wszystko! Niewiele składników, prawda? I na dodatek bez cukru! Wszystkie produkty powinniście bez problemu znaleźć w każdym sklepie.
Zaczynamy robienie naszej pysznej, zdrowej Nutelli!

Najpierw należy zalać daktyle wrzątkiem i odstawić na co najmniej pół godziny, żeby zmiękły.
W tym czasie piekarnik nastawić na 200°C i włożyć do niego orzechy laskowe na jakieś 10 minut. Naprawdę warto to zrobić, bo dzięki uprażeniu orzechy zyskują iście Nutellowy smak! Uważajcie tylko, żeby nie prażyć ich za długo, bo zrobią się gorzkie - najlepiej co jakiś czas wyjąć blaszkę z orzechami i po prostu spróbować, czy już są smaczne. Jeżeli orzechy miały na sobie ciemną skórkę, to należy ją zdjąć, bo jest gorzka.
Następnie orzechy mielimy wraz z olejem na takie masełko orzechowe. Dodajemy daktyle i kakao i mielimy na gładki krem. Jeżeli okaże się zbyt gęsty, do rozcieńczany mlekiem (możemy też zrobić wegańską wersję i zamiast mleka użyć wody lub napoju roślinnego).
 Następnie przekładamy całość do słoiczka. Taki kremuś przechowujemy w lodówce - nie martwcie się, nie stanie się twardy jak skała jak to Nutella ma w zwyczaju ;) Pamiętajcie tylko, żeby go szybko zjeść, bo może się niebawem zepsuć – w końcu nie mamy tu konserwantów! Jest jednak taki pyszny, że postoi u Was w lodówce maksymalnie kilka dni – gwarantuję :D

Ja zjadłam moją pyszną Nutellę z naleśnikami, ale równie dobrze smakuje na kanapce czy jedzona łyżeczką prosto ze słoika :)

9 komentarzy:

  1. Tak zwana daktella :)

    PS Skąd u Ciebie pierwiastki? xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie przepadam za Nutellą, wolę masło orzechowe, ale za to różne kremy a la nutella bardzo mi smakują, więc Twój przepis na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś w 100% dla mnie ale nie będę się na nią porywać skoro może szybko się zepsuć. Ja sama takiej ilości nie zdołam w tak krótkim czasie zjeść. A szkoda bo ostatnio przemawia do mnie klimat orzechów laskowych i czekolady :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić z mniejszej ilości składników ^^

      Usuń
    2. A ja polecam "Krem o smaku kakaowo-orzechowym" firmy CD S.A. Jest bez oleju palmowego oraz bez dodatku cukru. Ma 54g węglowodanów w tym tylko 9,5 g cukru (na 100 g produktu).

      Usuń

Ostatnia recenzja

Zott, Jogobella wiśnia

Świeże wiśnie jem bardzo rzadko, bo są kwaśne i niezbyt smaczne - w tej formie zdecydowanie wolę czereśnie. Co innego jednak jogurty i...

Najlepsze recenzje